Smartlog v3 » Familien Gamél Arbergs blog » Status Jonas
Opret egen blog | Næste blog »

Familien Gamél Arbergs blog

oprindeligt en blog om vores ophold i Florida 2008/2009, men nu også om vores liv efter Florida

Status Jonas

12. Mar 2008 16:26, gamel

26. Marts 2009

Vi har lige afsluttet et skoleprojekt om at lave en bog og Jonas har selv skrevet 5 sider til bogen samt illustreret siderne. " A book all about me" er titlen. Der var 4 titler at vælge imellem og Jonas er jo ikke så beskeden, han er ret glad for sig selv og valgte at skrive om emnet. 5 sider lyder af meget, men teksten er beskeden. Han skulle jo gøre det selv, uden hjælp, så bogen er som følger :

1 : My name is Jonas.

2. I am five years old.

3. I come from Denmark.

4. Now I live in USA with my mom, dad, brother and sister.

5. I like to play with my mom.

 

Det skal lige siges, at herovre bliver Erik kaldt dad, mens hans rigtige far bliver kaldt father. Ja, det er jo lige med at forstå, hvem han taler om, når han siger dad eller father :-)

Selvom teksten er sparsom, synes jeg nu alligevel det er flot. Han har trods alt først lige lært sproget og jeg synes det er bedre, han laver bogen helt selv, end at jeg finder på nogle fine sætninger, som han måske dårligt selv forstår.

Han læser nu bøger på omkring 50 ord og er blevet bedre til at genfortælle. Indtil nu har han været på et lavere læseniveau, da han ikke kunne genfortælle, hvad han havde læst. Vi har øvet en del, og nu går det meget bedre og han får de " store" bøger med hjem.

Hvad angår matematik er han langt foran, han synes det er for let, så vi laver lidt regnestykker i Christoffers danske 1. klasses bøger. Også lidt dansk lektier heri, for Christoffer gider ikke. Det er for let.  

Mht opførsel har Jonas for nogle uger siden fået en "fraction rapport" med hjem, dvs en advarsel. Efter 3 advarsler vanker der eftersidning eller hjemsendelse i noget tid. Han adlyder ikke altid og bliver siddende når de skal hen til et andet lokale, fx til art eller music. Vi blev naturligvis meget overraskede over at få den melding fra skolen og snakkede med Jonas om det. Hans forklaring var, han ikke forstod hvad der blev sagt eller at han ikke havde hørt det. Efter kort tid observerede vi, der faktisk er noget med hans hørelse. Han har været lidt forkølet og jeg tror, det har sat sig på ørerne. Han klager ikke over smerter, han har ingen feber, så jeg mener ikke det er alvorligt nok til at søge læge nu og her, men vi holder øje med det. Vi har lagt mærke til, han har svært ved at høre, især hvis der er lidt baggrundsstøj. Efter vi har gjort skolen opmærksom på hører- og forståelsesproblemerne er det hele gået meget bedre. Hans lærer er blevet bedre til at gøre sig forståelig overfor ham samt sikre sig, han har hørt hende.

På trods af ovennævnte problemer er Jonas nu glad for skolen, lærerne og vennerne. Ikke mindst glad for Kathy som går i 5. klasse og bor her på vejen. Hun er hans store kærlighed og dagligt får hun kærestebreve og hjerter klippet ud af papir. De følges hjem fra skolebussen hånd i hånd og siger farvel med en stor krammer. Der er ingen tvivl om, de vil savne hinanden når vi rejser.

 

30. Januar 2009

Jonas klarer sig  flot i skolen. Han ligger i den gode ende i klassen uden dog at ligge helt i top, som han gjorde i starten. Han er blevet lidt doven og gider ikke lave de lektier han skal. Han vil gerne læse og skrive, men ikke det som læreren beder ham om, kun det han selv finder på. Han elsker at skrive små breve til mig og chatte med familie og venner på nettet ( på engelsk) . Han er på niveu med læsning og skrivning og over niveau i matematik. Han ser op til Christoffer og elsker at lave regnestykker, så der er han længere fremme end de er nået til på nuværende tidspunkt. Niveauet i kindergarten er nu ret pænt. Det kræves på nuværende tidspunkt at man kan skrive tal op til 100, man kan 2, 5 og 10 tabellen og simple regnestykker. Læsning er nået op på niveau B hvor A er det nemmeste og i skrivning skal de selvstændigt kunne skrive 3 sætninger udfra et billede. Jonas taler flot engelsk nu, men hans ordforråd er ikke stort nok til at han let kan skrive sætninger på egen hånd. Han fortælle på dansk hvad han vil skrive og vi hjælpes ad.

14. september

24 ord på listen på køleskabet kan Jonas nu læse. Rigtig flot. Hver gang Christoffer har en bog med hjemme fra skole, læser Jonas og jeg den sammen hvor Jonas læser det, han kan og det går super godt. Han synes det er sjovt at læse og er stolt over hvert ord han lærer. Han læser lektier med glæde og bliver helt ked af det, hvis der er noget vi har sprunget over. Lette plus og minusstykker mestrer han også, dem tager vi en håndfuld af hver dag. Hans klasse er ikke nået til matematik endnu, men når Christoffer laver regnestykker vil Jonas også. Han får lov til at lave lidt i Christoffers danske matematikbog ind imellem, den gider Christoffer nemlig ikke. Alt for nemt !

Jonas snakker lidt engelsk i skolen, men ikke så meget endnu. Han er meget stille får jeg at vide, men han elsker sin skole og elsker sin lærer, så det kan jo ikke være bedre. Det med at snakke skal han nok komme efter ! Han forstår en del på engelsk, men har stadig udfordringen med at udtrykke sig på sproget.

I fredags var drengene med skolebus for første gang.

29. August

Vi er nu oppe på 12 ord. Han er virkelig modtagelig for lærdom, meget mere end jeg havde turdet håbe. Men han syntes det er sjovt, så det er jo herligt.

28. August

Efter en uge i skolen kan Jonas nu læse 9 ord på engelsk, måske et par stykker mere, men vi har en liste af "ofte anvendte ord" som vi arbejder med hjemme, her kan han genkende og læse 9. Han kan tælle til 100 og skrive tallene nogenlunde læseligt og har rimeligt styr på alfabetet. Nogle bogstaver driller, især små bogstaver. De store kender han, men han har ikke før arbejdet med både store og små og kan ikke rigtigt finde ud af hvad man skal med både store og små bogstaver. Det finder han snart ud af med de krav, der stilles til ham her ! Han følger godt med i skolen, er glad og stolt over sine fremskridt. Han køber selv mad i kantinen og vil gerne snart med skolebus. Jeg forsøger at læse lidt med ham hver aften i en af Christoffers biblioteksbøger eller nogle af de engelske bøger vi har liggende. De ord, jeg ved han kender, får han selv lov til at læse. Resten af ordene læser jeg eet ad gangen, hvorefter han gentager. Det går rigtig godt, og så længe han er så glad for at lave lektier, klør jeg på. Det får nok en ende, hvis jeg kender ham ret !

4. august

Har lært at køre på cykel uden støttehjul. Vores lille dreng er blevet stor. Med 2 uger til skolestart forsøger vi at øve lidt bogstaver og tal, men det går trægt. Han gider ikke rigtigt lave lektier for tiden, men vil gerne snakke om bogstaver- han er begyndt at vise interesse for, hvordan ord staves og kan også stave enkelte ord. Han er ikke helt sikker i, hvordan bogstaver ser ud og bytter lidt rundt på dem, men det kommer nok når han starter i skolen. Matematik er han super god til, han laver opgaver i Christoffers bog fra 1. klasse.

20. maj

Det går langsomt fremad med matematikken, men sproget gider han stadig ikke rigtigt. Han ser en del tv på engelsk, men forstår ikke det hele. Han er dog god til at kopiere hvad der bliver sagt, for han siger en masse engelsk når han leger med sine bamser. Christoffer er begyndt at snakke en del engelsk til ham, håber det hjælper lidt på den sproglige udvikling. Vi vil gerne give ham en lidt lettere skolestart end Christoffer havde mht sprogproblemer.

9. maj.

Jonas kigger nysgerrigt med hver gang Christoffer laver lektier og lytter med når vi læser dagens bog fra skolen. Ikke mindst fordi mange af bøgerne handler om Clifford- en tegnefilmsfigur som er i høj kurs her !

Han er så småt begyndt at snuse til matematikken, han synes det med tal er rigtig spændende så nu øver vi at skrive tallene rigtigt... og han har fået lov til at lave lidt opgaver i Christoffers danske 1. klasses matematikbog. Den synes Christoffer nemlig er alt for nem og kedelig

20. April

Dagens program står stadig på skole TV om formiddagen, men nu er det efterfulgt af lektier !! Han skal øve sig i at skrive bogstaver- og det synes Jonas er kedeligt ! Han er ellers ret god til at huske engelske ord og bruge dem, han har flair for sproget, det er der ingen tvivl om. Vi er meget spændte på at se, hvor hurtigt det udvikler sig, når han er kommet i skole.

Han er indskrevet til at starte i Kindergarten 19. august.

12. Marts

Jonas ser dagligt skole TV hvor der via tegnefilm og leg lærer børnene at skrive, læse og stave. Han er utrolig lydhør overfor de engelske ord og er god til at huske det, han har lært. Han har et begrænset ordforråd, men de ord han kan, dem kan han huske. Han kan tælle til 20 ca. og kan alfabetet på engelsk.

Indtil videre går det meget godt med ham herhjemme, han er rigtig god til at aktivere sig selv uden andre børn at lege med. Meget af tiden går foran TV og PC skærm- for at få lært noget sprog. Der er flere gode sider på nettet med programmer/spil for børn, som endnu ikke er startet i skole. Programmer med læsning, stavning osv.

Kontaktoplysninger

Camilla og Erik Gamél Arberg
Camilla og Erik Gamél Arberg
Tebstrup, Skanderborg Telefon nr. : +45 46 99 30 50

Arkiv

Tags

Arkiv

Relaterede