Smartlog v3 » Familien Gamél Arbergs blog » Status Christoffer
Opret egen blog | Næste blog »

Familien Gamél Arbergs blog

oprindeligt en blog om vores ophold i Florida 2008/2009, men nu også om vores liv efter Florida

Status Christoffer

12. Mar 2008 16:13, gamel

13. April

Som I måske har læst, har Jonas skullet lave sin egen bog som en del af et skoleprojekt. Det har Christoffer også, vi vidste det bare ikke før nu, hvor jeg lige har tømt Christoffers skoletaske, så han er klar til 1. dag efter påskeferien i morgen. Her lå Christoffers bog, som hedder "My favorite trip". Jeg fik helt tårer i øjnene af stolthed da jeg læste bogen, som Christoffer på intet tidspunkt har nævnt for os. Her er indholdet :

Page 1

On a warm sunny day, my family and I went to North Carolina. We went to see the big mountains. We used a car to get there.

Page 2

First when we got to North Carolina we stopped by a hotel and got some rest. The next morning we all went to the beautiful mountains. We saw a snake, a big waterfall and a big cliff.

Page 3

Next we took pictures of the mountains and waterfalls. When we got back to our hotel we got some rest.

Page 4

Then it was time to go home but we didn't want to leave. We got some candy on the way home to make us happy.

Page 5

Finally we just went straight home we didn't stop. The only thing we stopped for was to buy candy and get gas. We got home and played with our toys and got some rest. That was the best trip to the mountains.

 

Bogen er fint illustreret med billeder af vores gyldne bil, billeder af bjerge og på forsiden et billede af en bestemt klippe vi besøgte i Chimney Rock park- hvor det amerkanske flag står på toppen. Joe, Christoffer kunne huske det hele og havde alle detaljerne med. Det med slangen er også rigtigt, det havde jeg glemt alt om, men han har ret. Vi var afsted i august måned og har ikke talt om turen i mange måneder, så jeg synes det er ret imponrende hvad han har skrevet. Ikke mindst alle detaljerne. Der er da vist en lille forfatter gemt i ham. Han elsker også at læse bøger, han er for tiden igang med en 70 sider lang bog om Titanic.  

26. Marts

Det vil ingen ende tage. Christoffer får topkarakterer og ros, så det halve kan være nok. Jeg var i sidste uge med ham i skole som volunteer på en udflugt til byens zoo og Mrs. Harris roste ham til skyerne. Hun havde helt tårer i øjnene ved tanken om, hun snart ser ham for sidste gang. Han læser tykke bøger, består alle tests uden fejl og hjælper andre i klassen.

Meget pudsigt læser klassen i øjeblikket en bog, som hander om jødeforfølgelse og besættelsen i Danmark under 2. verdenskrig ! Imponerende, de i 1. klasse lærer om Europas historie, men okay. De har allerede været omkring koloniseringen af USA, frihedskrigen, div præsidenter igennem tiden samt Martin Luther King. Det er ikke så lidt, der forventes af 1. klasses elever herovre.

30. Januar

Christoffer er en af de bedste elever i klassen, han får topkarakterer og rosende ord fra alt og alle i skolen. Hver gang vi taler med hans lærer Mrs Harris får hun helt tårer i øjnene ved tanken om at hun ikke får ham at se mere.

Han læser 3.klasses bøger og består somregel sine tests med flotte resultater ( med mindre han liiger er kommet til at glemme at læse bogen og dumper testen). Han de andre børn i klassen og er vellidt og beundret fra alle sider. Kan man næsten forlange mere ? Han snakker flydende amerikansk med en flot accent og er enormt viden-begærlig. Han søger på nettet når der er noget, han vil vide mere om. For tiden er den store lidenskab hajer, men da jeg så han på youtube så hajfilm med folk der blev angrebet måtte "familiesikkerhed" lige finde nogle andre websites frem.

18. september

I dag blev Christoffer udnævnt til månedens elev. Vi er rigtig stolte

14. september

Efter knap en måned i skolen kan vi rigtigt mærke hvor godt han er med. Lektierne er overstået på ingen tid, så er der også plads til lidt danske lektier. Han er god til at læse sine bøger, og hjælper også Jonas med læsningen. Han har fået et par venner og var i går til børnefødselsdag. Den stille og generte dreng han engang var, er væk nu. Jeg var med ham til fødselsdagen i går ( forældre er med når børnene er til fødselsdag) hvor jeg talte med nogle andre forældre, heriblandt et par stykker som er lærere oppe på skolen. De kunne se en stor udvikling og roste ham til skyerne. Dejligt.

28. August

Christoffer har nu gået i skole en uge i det nye skoleår. Det er en meget blid start for ham da meget af stoffet er kendt. Han synes det er lidt kedeligt og for let. Læsningen er dog lidt træg, vi har ikke fået læst helt så meget i sommerferien som vi burde og da alle andre 1. klasses-elever læser flydende er det her, Christoffers udfordring er. Han kan sagtens læse, men det går langsomt og de svære ord skal han have hjælp til. Han har stadig interessen for at læse, dog helst ikke i bøger, men på pc'eren. Han surfer en del på nettet, finder spil osv og læser sig frem til de rigtige sites. Ser han reklame i TV for fx. www.icarly.com , så skal han liige låne mors computer og se, hvad det nu er for noget. Jeg må vist hellere snart få installeret familiesikkerhed, så det er ordenlige sider han går ind på. Jeg tror han synes det er rart, han kan læse og forstå engelsk da mange spil til gameboy også er på engelsk. Tidligere prøvede han sig frem, nu læser han hvad der står på skærmen. Hans sprogforståelse er helt i top. Nu er det slut med at tale "voksensnak" på engelsk. Hvis vi snakker omkring et eller andet, fx flyulykke eller andet, som drengene ikke skal høre noget om, så kommenterer han det. Lille rod. Han siger selvfølgelig først noget, når han er færdig med at høre efter, hvad vi har snakket om. Han forstår rigtig meget, men hans eget ordforråd bærer præg er en del grammatik-fejl. Det skal han nu nok få lært. Han er allerede kommet rigtig langt på den tid vi har været her.

Han savner sine klassekammerater fra sidste skoleår, men selvom han ikke skulle gå 1. klasse om, ville han alligevel ikke komme i klasse med dem .Her er der nye klasesr hvert år og da der er 10 klasser på hvert trin, ville han kun komme i klasse med 1-2 han kendte i forvejen.

Han savner nu også sine klassekammerater fra Tebstrup, ikke mindst det, at kunne lege ude på vejen med naboernes børn. Det kan man ikke bare lige her i USA. Børn leger ikke så meget her, som i Danmark. Det er der ikke tid til, der er lektier. Vi var i byens største park i dag, 3 timer, ingen børn. Drengene hyggede sig alligevel, men det var da en lidt mærkelig fornemmelse. Kæmpe legeplads, men ingen børn.

20. maj

Ca 3,30 i eftermiddags hentede jeg en stolt Christoffer ved skolebussen. Smilet fyldte hele ansigtet. Det er bare for sejt at køre i skolebus, fra nu af, vil han ikke længere med bil. Herligt. Han har haft en super dag, han har allerede fået venner i bussen... og sidst men ikke mindst har han bestået 2 prøver i bøger han har læst og fået 2 nye vedhæng til halskæden. Det er næsten synd det allerede snart er sommerferie, for det går lige så godt. Fra at have været blandt den nederste del af klassen i Danmark, læser han nu på kindergarten niveu på engelsk, laver matematik bedre end mange af hans 1. klasses kammerater, er vellidt og får fine karakterer. Jeg håber ikke hans evner svinder helt ind i sommerferien. Jeg er ved at lave en uddannelsesplan for ham. Han har fået 1. klasses bøger med fra Danmark som han skal lave lidt i hver dag. Han har også fået nogle nye 1. klasses bøger fra den amerikanske skole som han skal lave lidt i hver dag. Han skal skrive lidt, læse lidt og regne lidt hver dag- med undtagelse af hvis han er på tur i Disney eller lignende. De amerikanske børn går ofte i sommerskole eller camps for at lære/ blive passet mens forældrene arbejder. Da Christoffer jo ikke helt er på 1. klasses nivau endnu, vil det være godt at øve med ham i ferien så han er bedre rustet til skolestarten.

19. maj

Med knap 2 uger til sidste skoledag skal Christoffer i morgen prøve skolebussen for første gang. Erik har et stramt tidsskema og kunne godt bruge bilen, så nu skal det prøves. Har forberedt ham så godt vi kan, hentet bustilladelse og i morgen tidlig kl 7.25 afgår bussen. Skal lige huske og skrive busnummer 640 på hånden af ham, så han kommer med den rigtige bus hjem, for der er MANGE busser.

9. maj.

Han har nu 2 vedhæng i læse-halskæden, det går langsomt fremad. Han er god til at læse på dansk hvor han kender ordene, men det er stadig svært på engelsk. Bogen han havde med hjemme i går var dog lidt for svær, så han bestod ikke dagens prøve og har fået bogen med hjem igen.

Matematikken går rigtig godt, plus stykker med 4 cifrede tal kører bare derud af, minus stykkerne er lidt sværere, der er det max 2 cifrede tal. I skolen har de sandsynlighedsregning og en masse om mål og vægt. De måler i pints, cups, gallons osv, det er lidt svært for ham... og for os !! Men pyt, så længe han har styr på de ting, han skal bruge til noget i Danmark.

24. April

Nu er Christoffer blevet dygtig nok til at læse bøger ligesom resten af klassen. Alle eleverne læser en bog hver dag ( de dygtige elever som læser bøger på flere hundrede sider læser dog kun en times tid eller 2 hver dag). Dagen efter ( eller når de er færdige med bogen) skal de tage en prøve som skal vise, om de har læst den og forstået den. Får de mere end 80% rigtigt i prøven, får de et vedhæng til en halskæde, de har fået. Christoffer har fra 1. skoledag snakket om de halskæder alle børnene går med- hvor det jo er synligt hvor god man er til at læse, og der er stor konkurrence i at få mange vedhæng. Sådan en vil han gerne have, og på mandag får han sin. Han har i dag bestået den første prøve og får sit 1. vedhæng på mandag. Han er rigtig stolt. I dag har han endnu en bog med hjemme, en bog på 26 sider- heldigvis er der lidt billeder og teksten skrevet med store bogstaver, men alligevel. Det er noget af en mundfuld for en lille dreng, som for for måneder siden kun kunne læse sit eget navn.

20. April

Det går bedre med sproget for hver dag, der går. Han er blevet hurtig til sine lektier, og har nu styr på en del grundlæggende ord for at gøre sig forståelig. I skolen er han begyndt at sige noget, både til vennerne, men også række hånden op og svare på spørgsmål. Pga. Eriks skole er jeg ikke så tit med Christoffer i skole mere, men det går fint alligevel. I slutningen af måneden skal han til nogle prøver/eksamner som er påkrævet de børn, som får engelsk-undervisning. På tirsdag skal klassen i zoo og jeg skal med, det glæder vi os til.

2. April

Christoffer slap heldigvis for eksamen i sidste uge, han fik lov at spille computer mens hans klassekammerater kæmpede med opgaver. Nu er der en uges skoleferie og det nyder han.

Han blive bedre og bedre for hver dag der går, er blevet lidt mere fortrolig med at sige ord på engelsk, men hans gernerthed holder nu alligevel meget tilbage.

20. Marts

Har bestået dagens staveprøve, 4 rigtige ud af 4. Rigtig flot. I næste uge er der eksamen- er spændt på at se, hvad de vil teste ham i, jeg skal med som tolk.

12. Marts

Kan læse en lille bog på engelsk, tælle til 100 og er begyndt at kunne klokken ( hele og halve timer). Ordforrådet stiger for hver dag, der går. Han kan læse og stave til korte ord og små sætninger på 3-4 ord, dog kan han ikke bruge det i samtaler, skal han tale engelsk er det stort set yes, no og tegnsprog, men når han skal læse noget op af en bog går det bedre. Han er stadig for usikker til at tør bruge sproget i skolen. Jeg er dagligt med ham i skole en times tid for at hjælpe ham og han klarer det rigtig flot. Når de skal igang med noget nyt, fx til art, music, PE ( idræt) eller i kantinen bliver han ked af det. Han føler sig tryg i klasselokalet, men når de skal ud og jeg ikke er der til at oversætte, bliver han utryg, men vi håber, det hjælper når sproget kommer ind på ryggraden. Han kan godt lide de forskellige fag når han først er igang, men det er altid svært at begynde på noget nyt.

19. Februar

1. skoledag

Kontaktoplysninger

Camilla og Erik Gamél Arberg
Camilla og Erik Gamél Arberg
Tebstrup, Skanderborg Telefon nr. : +45 46 99 30 50

Arkiv

Tags

Arkiv

Relaterede